Herczeg Gyöngyimódszer

göndör lány
elrontott frizura

Göndör haj titkai


Sok lány nem szereti a göndör haját és munkám során rá kellett jönnöm, hogy az esetek nagy részében azért,mert nem tudják hogyan kell hordani. Tévedés, hogy nem lehet vele mit kezdeni, egy göndör frizura lehet hosszú és rövid, szögletes és kerek, nyújthat és kerekíthet egy arcot, lehet extrém és konszolidált. A legtöbb gond a rossz ápolási technikára vezethető vissza.

HOGYAN ÁPOLJUK MEGFELEŐEN A GÖNDÖR HAJAT?


göndör lány

A fésülés

Tangle teezer hajkefét, vagy nagy fogú fésűt használjunk, ahol a fogak között kb 3-4mm távolság van. Elég csak hajmosáskor fésülködni,kizárólag vizesen, a hajvégektől indulva apránként a hajtő felé haladva. Frissítésnek reggelenként nedves kézzel igazítsuk hajunkat, egy kis hajápoló krémmel, vagy fixálóval, kinek mi válik be, így a tincsek biztos összeugranak

göndör lány

Hajmosás

Az ideális, ha 1x vagy 2x mosunk hajat maximum hetente. A göndör haj általában száraz, és nem a samponba kell fektetni a hangsúlyt. A sampon feladata a tisztítás, a balzsamé az ápolás. Zsíros hajtő-száraz hajvég esetében a nedves hajvégre tehetünk először balzsamot, és csak utána a fejbőrre a sampont, így megóvjuk a sampon szárító hatásától a hajvégeket.
Ha mélyebb ápolásra van szükség, hajpakolás a leghatékonyabb és legtáplálóbb a szárazság ellen. A megmosott megtörölt hajra felvisszük, műanyag zacskót, sapkát vagy egy törölközőt használva dunsztba tesszük 20-30 percre.
Akkor mossunk hajat, mikor egyébként is otthon vagyunk, így nem okoz időbeni gondot.

Ápolás és formázás:

Göndör hajnál alapvető a szárító anyag mentes hajápolás, ezek a szilikonok, szulfátok és szárító alkoholok. Külföldön a curly girl method – CGM hajápolási módszer alapjai ezek.
Akkor lesz igazán jó a haj minősége, ha sikerül a hidratálás-protein egyensúlyt megfelelően eltalálni. Ehhez segítségünkre lehet a porozitás teszt, ami megmutatja, mire van inkább szüksége a hajunknak. Egy samponnal megmosott hajszálat kell tenni egy pohár langyos\hideg vízbe, figyelni, hogy a pohár oldalára és a víz felszínére ne tapadjon oda, és a keletkező mini buborékokat le kell róla kavargatni.
A porozitás változó, függ az évszakoktól is, a hő [napsütés is akár], fizikai és vegyi hatásoktól is.

 • A pohár aljára süllyedve proteint kér-magas porozitás
 • Középen lebegve proteint és hidratálást kér-közepes porozitás
 • A víz felszínén lebegve hidratálást kér-alacsony porozitás

Ha megvan a megfelelő balzsamozás, jöhet a formázás:
Használhatunk zselét és habot egyszerre. Csöpögő vizes hajba alaposan oszlassuk el részenként haladva ujjainkkal a zselét, majd felnyomkodva göndörítsük be. A hajhabot felnyomkodva oszlassuk el a zselé után. Végül törölközővel, felnyomkodó mozdulatokkal fel kell itatni a felesleget.

göndör lány

Szárítás:

Biztos sokan tapasztaltátok már, hogy szárítás után mégis lapos a fejtető, főleg hátul, a tincsek szálkásak, egész nap tűrögetitek el az arcotokból a hajat, szöszös lett a formázók ellenére, vagy kinyúltak a tincsek itt-ott.
Munkám során egyre inkább tapasztalom, mennyire fontos a jó formázási, szárítási technika, egy-egy apró mozdulattal sokat lehet javítani és rontani is egy frizurán! Az első legfontosabb dolog a TÜRELEM!
Második a kis levegő nyomás, közepes hőfok és a megfelelő diffúzor fej (hosszú ,végükön lyukas fogak, perem nélkül)

TÉVES HIEDELMEK:

 • Fejjel lefele szárítás: egy esetben jó biztosan, ha fejen állás pozícióban, teljesen talajra merőlegesen hajtjuk le a fejünket, ami fél órán át igen kényelmetlen és szinte senki sem csinálja. A legtöbb ember annyira hajtja előre a fejét, hogy az arca a földet nézi, esetleg a lábát, tehát a haj a fejtetőn lévő forgóknál és a homloknál esésének irányában szétterül, és a lehető leglaposabban lóg le. Az arcba növő vagy göndörödő haj ezáltal természetes esésében az arc elé szárad, a fejtető meg laposra és ezt utána azert marad úgy makacsul, mert az a természetes esése.
  Nagy volumenhez a forgóknál és a fejtetőn a haj esésével ellentétes irányban kell szárítani!
 • Hajat a tőnél kezdve kell szárítani: azért nem, mert a végein lévő víz súlya közben húzza le, és laposabbra szárad.

A jó hajszárítás lépései:

 • A formázókat csurom vizes hajba teszem, alaposan az ujjaimmal bele fésülve, majd felnyomkodva. Törölközővel óvatosan felnyomkodó mozdulatokkal leitatom a felesleges vizet.
 • A hajvégektől kezdem a szárítást a hajtő felé haladva, hogy minden súlyt felengedjek, mire a tövekhez érek. A diffúzort ahogy betettem a hajba, úgy veszem ki, nem mozgatom benne semerre. Kéz belső élével terelem a hajat a tárcsába, nem markolom a hajat, nem túrom.
 • Jobbra, balra döntve szárítom, hátul is, így a forgók az eséssel ellentétes tőemelést kapnak!
 • Hajtőhöz érve fontos, hogy ahonnan növő hajvéget teszek a tárcsába, ahhoz a fejbőr részhez teszem a fejre a tárcsát, mert így az alatta, felette levő hajakat nem húzom bele, így nem nyújtom ki! A fejbőrhöz érintve a tárcsát 1cm-t megtolom, így emelve a hajtövet! Aki szereti fejjel lefele szárítani, annak a szárítás utolsó mozzanataként, a végén javaslom, de minden kivétel erősíti a szabályt, ahány ház, annyi szokás.

göndör lány

Vágás:

Alapvető fontosságú, hogy ritkítani és puhítani nem szabad a göndör hajat, mert szálkás, pókhálós lesz tőle.

Karbantartó vágás:
Általában a göndör haj hajlamos a töredezésre, ezért 2-3 havonta érdemes vágatni,de csak pár mm-t, egy centit, hogy ne legyen feltétlen rövidebb,főleg ha a növesztés a cél. A fejtetőn lévő haj, ha túl hosszú, lehúzza a súlya, kiegyenesedik, ebből mindig vágatni kell, hogy fel tudjon ugrani.